Saturday, October 13, 2007

Stižu,dolaze mladi... Epitaf

Mladu splitsku grupu "Epitaf" sam gleda i sluša u Trogiru na nekom "adio školo" koncertu. Ne znam otkud im to ime, jer su mlađi tinejdžeri od nekih 15-16 godina. Biće kopali po šufitu i našli King Crimson u didovoj kolekciji ploča. Uglavnom rasturaju neku verziju hevija ka ludi. Ali lako to, nego kao da su 30 godina na bini. Gitarista je u jednom trenutku falija nešto bez veze ali mislite da se izgubija. Je malo morgen, odvalija neku spiku i izvrnija sve na zajebanciju, a to ne uspjevaju ni malo iskusniji maheri. Svaka čast. Ovo je neki demo sa par pisama, ali se toplo nadam da će nastavit i da će toga bit još. Šta se naslova tiče "Idu dolaze mladi" ili "Stižu dolaze mladi" ko se više sića je jedna genijalna stvar beogradskog kantautora Srdjana Marjanovića sa početka sedamdesetih izdata na singlu. To sam ima, nekom posudija, nije vratija, itd. Tražim to po netu bar 5 godina, ali ništa. Ako neko ima ili možda zna di ima nek se javi pliz. Pozdrav

download

Saturday, October 6, 2007

Ljeto nam je otišlo uououo YU GRUPA

Mnogi misle da je Leb i Sol prvi ex yu band koji je koristija elemente folka, a oni mrvu stariji da je to ipak Bijelo dugme. E pa nije. Ni jedan ni drugi već Yu grupa. Ima službena kompilacija Yu Zlato, a ovo je to, samo malo više. Koga zanima Crni leptir? To je svirala svaka budala koja je znala E mol i D dur na gitari. To sam naravno izbacija i doda još singlova iz vremena prije prvog albuma. I Čudnu šumu obavezno.
Yu grupa je često mijenjala postavu pa ovde ima i klavijatura i dvije gitare i klasičan rok trio koji je trebao bit naš ZZ Top. Ali nisu to nikad postali, vrag zna zašto. Kao trio su uživo zvučali nenormalno dobro za ono vrime kad je preko razglasa iša samo vokal i eventualno bubanj. Ekipa je tome doskočila tako da su gitarista i basista imali po jednu zvučnu kutiju livo i desno od bubnjara,što je proizvodilo moćan zvučni zid. Moga si bit bilo di u publici, svagdi bi te pomelo. Danas je to smišno, ali još uvjek ima koncerata koji su puno lošije ozvučeni uz današnje moćne aparature. Ne bije boj svijetlo oružje već braća Jelić na basu i gitari i Raša Đelmaš na bubnju. Čujem da ekipa svira još uvik, iako su se bacili u biznis sa iznajmljivanjem razglasa.
Neka, samo napred guraj guraj.

download 1. dio
download 2 dio
cover front
cover back


Image Hosted by ImageShack.us